piątek, 31 stycznia 2014

Freeletics Diet - Oatmeal Pancakes / Placki z płatków (EN/PL)

Today I give you simple recipe for tasty and healthy breakfast for every sportsperson.
Dzisiaj podam prosty przepis na smaczne i zdrowe śniadanie dla każdego sportowca.

 Oatmeal pancakes          Placki z płatków owsianych


Ingridients (for 2 person):                                                      Składniki (dla 2 osób):
2 eggs                                                                                  2 jajka
180g natural yoghurt                                                          180g jogurtu naturalnego
4 spoons of flour                                                                 4 łyżki mąki
100g of oat flakes                                                               100g płatków owsianych
1 small grated apple                                                           1 małe starte jabłko
2 spoons of olive oil                                                            2 łyżki oliwy

We mix all ingridients. We put a spoon of olive oil on pan and heat it up.
Then we choose what size of pies we want to prepare and put this portion on the pan.
We fry them until they become golden brown.

Wszystkie składniki mieszamy. Na patelnię wylewamy łyżkę oliwy i ją rozgrzewamy. Wybieramy jaką wielkość placków chcemy przygotować i przy pomocy łyżki wykładamy porcję na patelnię.
Smażymy aż placki się zarumienią.


Nutritional properties per person:
Calorie                     500kcal
Protein                     15g
Carbohydrate           61,5g
Fat                           22,8g
Fiber                        6,6g

Placki możemy posypać niewielką ilością cukru pudru lub nałożyć domowe powidła wiśniowe  :)
We can sprinkle our pancakes with sugar powder or put on home-made charry jam. :)


Edit:
You can do it without olive oil, only on really hot pan. It will be much more lighter;)
Można to zrobić bez oliwy, tylko na mocno rozgrzanej patelni. Będzie wtedy znacznie lżejsze;)

3 komentarze:

  1. Zapowiada się smakowicie :) zwlaaszcza z powidłami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To już.. :) sprawdzone właśnie przed 5-cioma minutami. Efekt końcowy lepszy od zakładanego. Polecam.
    Przepis zapamiętuję i będę korzystał. Intryguje mnie jednak to jabłko na zdjęciu. W przepisie nie ma wzmianki o jabłku. Jedząc te "racuchy" faktycznie wydaje się, że owo jabłko pasowałoby tam idealnie. Może nie w kawałkach, jak w klasycznych racuchach, ale starte na grubej tarce.
    Idealne śniadanie np z sokiem ze świeżych owoców, a przygotowanie gotowego posiłku zajęło mi może 5 minut.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację Artur, na zdjęciu jest jabłko, bo też starte jabłko jest w przepisie. Nie wiem jak mogłem to pominąć! Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Już poprawiłem.
      Cieszę się, że smakowało:-)
      Dodałem też info, że można to zrobić bez oliwy, wystarczy mocno rozgrzana patelnia, wtedy jest jeszcze lżejsze:)
      No to na prawdę szybko się uwinąłeś w 5 minut!
      Ja jeszcze w kuchni nie jestem taki sprawny ;)

      Usuń